Blog Categories

Blog Categories

Eticheta japoneza: bunele maniere pentru roluri si sushi

Bucataria japoneza are o multime de fani in toata lumea, nu numai in tarile asiatice. Datorita livrarii Yandex.Food, oricare din compatriotii nostri pot incerca nu doar acest fel de mancare cu adevarat delicios in interpretarea unor bucatari de sushi de frunte, ci si sa petreaca mai mult de o seara

Bucataria japoneza are o multime de fani in toata lumea, nu numai in tarile asiatice. Datorita livrarii Origami. Food, oricare din compatriotii nostri pot incerca nu doar acest fel de mancare cu adevarat delicios in interpretarea unor bucatari de sushi de frunte, ci si sa petreaca mai mult de o seara, urmarind serialul preferat. Cu toate acestea, comoditatea nu ar trebui sa fie un motiv pentru a uita eticheta japoneza de baza: sa ne amintim cum sa folosim anumite ingrediente din preparatul dvs. preferat!

  • Wasabi

Acesti trandafiri verzui se bazeaza pe radacinile hreanului japonez - unele restaurante moldovnesti „pacatuiesc” adaugand versiunea noastra de masa in locul versiunii clasice, condimentand-o cu condimente, ierburi si ulei. Cu toate acestea, functia sa principala este de a dezinfecta cavitatea bucala si de a adauga o aroma specifica pestelui si orezului. De regula, cunoscatorii adauga o bucata mica fie la orez, fie la ceasca cu sos de soia.

  • Ghimbir

Datorita gustului usor picant a ghimbirului obtinut odata cu marinada, dupa consumul de sushi apare un efect de neutralizare. Adica papilele gustative sunt curatate si pregatite pentru un nou tip de mancare – acest lucru este deosebit de important in cazul seturilor. Cu toate acestea, aceste frunze roz sau bej ar trebui consumate separat, nicidecum impreuna cu rolurile. Cel mai bine este sa scufundati rolul mai intai in sos de soia, astfel incat petala sa capete un gust specific, dar in acelasi timp dulce-placut.

  • Sos de soia

Datorita acestui lichid maroniu, orice bacterie malefica care poate fi continuta in peste, moare instantaneu. In plus, datorita lichidului dat rolurile si sushi-urile capata un usor gust sarat, cu o usoara nota de dulceata.

Fiecare dintre aceste trei ingrediente ar trebui sa fie pe masa in timpul mesei in stil japonez - nu numai ca adauga un plus de savoare preparatelor, dar sunt si agenti dezinfectanti si de protectie.

Dar pe langa abilitatea de a folosi elemente suplimentare, este necesar sa aveti cunostinte secrete despre cel mai frumos lucru - regulile de a manca rolluri si sushi. Datorita faptului ca in fiecare zi exista tot mai multe baruri de sushi, aceste abilitati trebuie demonstrate aproape zilnic. Adaugirile la eticheta deja discutata sunt urmatoarele:

1. Fiecare sushi trebuie sa mearga pe rand!

In primul rand, se mananca acele rolluri  si sushi care contin legume si fructe, precum si peste nu foarte gras. Imediat dupa aceea vine varianta afumata si asezonata cu sos picant. Pestii grasi precum anghila sau tonul vor ramane ultimii.

Daca comparam aceasta regula cu regulile universale acceptate, atunci aceasta este similara cu consumul de bauturi alcoolice. Pentru a evita durerile de cap, este necesar sa cresteti treptat gradul, acordand in primul rand preferinta reprezentantilor fructelor si fructelor de padure.

2. Sushi nu trebuie sa se scufunde in sosul de soia!

Folositi acest sos doar atunci cand trebuie sa dezinfectati pestele, precum si sa-i conferiti putina aroma picanta. Multi incepatori sfideaza regula „o picatura” scufundand sushi si rolurile complet in sos de soia, dar acest lucru echivaleaza cu adaugarea de maioneza si ketchup la carbonara italiana.

Acest lucru este absolut gresit, deoarece duce la dezintegrarea completa a intregii structuri de rolluri si sushi - orezul incepe sa „pluteasca” in bulion, absorbind otetul in sine. Din aceasta cauza, cei mai multi bucatari care au petrecut mai mult de o saptamana pregatind o reteta incep sa planga: felul de mancare devine amar si excesiv de sarat in loc sa descopere misterele gustului.

Conform tuturor regulilor etichetei sosului de soia japonez, ar trebui sa existe suficient sos de soia in cescuta, astfel incat sa acopere fundul cu el. Sushi este inmuiat cu pestele in jos, rolurile - oblic. Acesta este doar un plus, ca un condiment, si nu o componenta obligatorie a mesei!

3. Sushi trebuie cucerit dintr-o singura muscatura!

De fapt, aproape toata bucataria japoneza evidentiaza in sine ca mancarea ar trebui sa fie mai degraba frumoasa decat comestibila. Din acest motiv, puteti gasi o varietate de preparate estetice, iar legumele si fructele sunt taiate cu taieturi aproape milimetrice. Acelasi lucru este valabil si pentru sushi - au o forma speciala, astfel incat sa poata fi mancati dintr-o singura sedere.

Japonezii cred ca impartirea sushiului si a rolurilor in „parti componente” face ca intreaga masa sa fie inestetica. Cel putin pentru altii care decid sa se bucure de diversitate. In ciuda modei europene de a mari totul si toate, chiar si astfel de „portii XXL” trebuie incercate de a fi mancate dintr-o singura muscatura.

4. Daca nu puteti manca cu betisoare, folositi mainile!

In mod surprinzator, o parte destul de mare dintre compatriotii nostri uita ca va puteti folosi mainile pentru a manca roluri si sushi. Dar sa nu uitati ca mainile trebuie spalate in prealabil si tratate cu un antiseptic, pentru a nu cauza accidental infectii. Dar daca cereti o furculita intr-un restaurant cu adevarat japonez, puteti intalni un refuz.

5. Tot ce nu stiati despre betisoarele de sushi

  • Daca neglijati regulile de utilizare a betisoarelor pentru sushi, puteti obtine o reputatie foarte proasta in Japonia - patria sushi-ului si a rolurilor;
  • Daca oaspetele nu este multumit de betisoarele furnizate de gazda, nu este nevoie sa incepeti sa le slefuiti si sa le frecati, este mai bine doar sa cereti altele noi;
  • Daca ati reusit sa atingeti macar o bucata de pe masa, trebuie sa o mancati. Cultura japoneza nu accepta „saparea” si alegerea celei mai delicioase bucati. Din acest motiv, japonezii sunt foarte selectivi cu privire la bufete;
  • Daca bateti din greseala in vase, atragand atentia celorlalti, nimeni nu va acorda atentie. Si daca continuati sa faceti acest lucru, atunci puteti fi perceput drept un ignorant fara precedent la masa. Acelasi lucru este valabil si pentru bastoanele stranse in pumn - ceea ce este vazut drept un semn de agresivitate;
  • Pentru fiecare pereche de bete, pe masa trebuie asezat cate un suport, iar incrucisarea lor este strict interzisa;
  • Cea mai proasta solutie ar fi sa „infingeti” betisoarele de sushi in felurile de bucate de pe masa - in cultura traditionala japoneza, acesta este un semn al mortii foarte iminente si al unei viitoare slujbe comemorative.

6. Sushi nu este deloc una din bucatele fast-food!

De fapt, rolurile, ca si sushi, sunt o opera de arta separata in culinaria japoneza. Din acest motiv, necesita o stare linistita si o alimentatie cu masura, timp de care o persoana sau alta ar trebui sa se delecteze.

Nu in ultimul rand, sushiul si rolurile nu tolereaza foarte bine depozitarea, fie aceasta chiar si in frigider. Totul din cauza pestelui crud, care se poate strica rapid si poate provoca mai multe afectiuni ale stomacului. Mai mult, nu ar trebui sa le inghetati in niciun fel - dupa dezghetare vor fi nimic altceva decat un produs necomestibil.

Ideea principala de sushi este „proaspat gatit”. Barurile de sushi din Japonia incearca sa pregateasca feluri de mancare astfel incat acestea sa ajunga instantaneu pe masa clientului. In acest caz, perioada maxima de depozitare este considerata pana la sase ore.